HTML

Ellak

Friss topikok

Címkék

16. rész - a Komló, azaz németül Hopfen

2012.08.02. 23:56 Ellak

DSCF2690_.jpg

Íme a  Közönséges komló (H. lupulus L.) 

dehát tudta a fene még ez év közepéig, hogy is néz ki a komló. Csak ment a nagy csodálkozás, hogy mi az fene lehet az autópálya mellett az a sok oszlop és a rá kifeszített drótkötél. 
Aztán mára kiderült, hogy nem is olyan jelentékzelen növénykéről van szó.

de hát ki gondolta volna, mi is kerül ezekre az  égbe szükő 3-4m magas faoszlopokra, amik, drótkötéllel vannak összekötve.

DSCF2697_.jpg 

Aztán ápriéisban kezdett előtűnni valami zöld levelecske, ami pár hét alatt baromi növekedésbe kezdett. Kisebb utánajárás után kiderült mi is ez valójában..

A Wikipédia szerint:

A komló (Humulus) a kenderfélék (Cannabaceae) család egyik nemzetsége. A nemzetségbe világszerte három faj tartozik, melyek közül a legismertebb és legelterjedtebb a közönséges komló (H. lupulus), egy kétlaki, évelő kúszónövény, aminek termése a sörgyártás egyik legfontosabb alapanyaga. Gyógynövényként nyugtató- és altatószerként, valamintgyomorpanaszok ellen használják.

Pár kép arról, hogy is néz ki egy ültetvény.

 DSCF2691_.jpg

DSCF2696_.jpg

DSCF2698_.jpg

Itt úton - útfélen megtalálható,  a legtöbb település ,mellett hektárszámra állnak a komlómezők.A termése úgy néz ki, mint a fenyőtoboz, csak kisebb, zöldebb, puhább. Szóval tisztára hasonlít rá.. :) De ezen a környéken akár melyik úton is indul el az ember, egyből beleütközik..
Nem is csoda, amennyi sört itt megisznak, kell az utánpótlás. A szüret elvileg augusztus végén, szeptember elején várható, arra külön kíváncsi leszek, hogy is takarítják be a komlót.

És ami a legjobb, hogy erre a növényke tiszteletére külön múzeumot alapítottak, amit már az autópályán is hirdetnek..

 Unterrichtungstafel_Deutsches_Hopfenmuseum_Wolnzach_(2009)_.jpg

 DtHopfenmuseum_2_.jpg

DSCF4500-480x277.jpg

 

 És mondanám, hogy nagy becsben tartják a komlót, hogy még kápolnát is emelnek az ültetvény mellett, de azért gondolom előbb volt ott a kápolna, mint ahogy a komló odakerült..

DSCF2707_.jpg

És mindez azért, hogy a mindennapi betevő folyékony kenyér maximálisan biztosítva legyen..

Bier2.jpg

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ellak.blog.hu/api/trackback/id/tr874693245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evaaa 2012.08.11. 09:31:15

majd a betakarításról is írj!
süti beállítások módosítása